Στις Βρυξέλλες ο Κατρούγκαλος για τη διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας

Στις Βρυξέλλες ο Κατρούγκαλος για τη διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας
Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος για να συμμετάσχει στην τρίτη Διάσκεψη «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής που θα πραγματοποιηθεί 12 έως 14 Μαρτίου 2019. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Έλληνας Υπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu.

H ΕΕ και o ΟΗΕ θα συμπροεδρεύσουν στην τρίτη διάσκεψη που θα επιδιώξει να κινητοποιήσει περαιτέρω τη διεθνή κοινότητα με σκοπό τη στήριξη του συριακού λαού και την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία διανύει το ένατο έτος, η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Πάνω από 11 εκατομμύρια Σύριοι χρειάζονται ακόμη ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από 5 εκατομμύρια σύριοι πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα.

Βασιζόμενη στις δύο προηγούμενες συναντήσεις, η διάσκεψη θα εξετάσει τα πιο κρίσιμα θέματα ανθρωπιστικής ανάγκης και ανθεκτικότητας που αντιμετωπίζουν οι Σύριοι και οι κοινότητες υποδοχής Συρίων προσφύγων, στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις προοπτικές των γυναικών της Συρίας.

Η διάσκεψη θα επιβεβαιώσει την πολιτική και οικονομική στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τις γείτονες χώρες της Συρίας, και συγκεκριμένα τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Θα τονίσει επίσης τις προσπάθειες του Ιράκ και της Αιγύπτου.

Συν τοις άλλοις θα αποτελέσει την κύρια εκδήλωση δωρητών για τη Συρία και την περιοχή το 2019.

Εκατοντάδες συριακές, περιφερειακές και διεθνείς ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις ημέρες διαλόγου της διάσκεψης.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με μιάμιση μέρα διαλόγου στις 12 και 13 Μαρτίου 2019 στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από χίλιοι σύνεδροι: εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, υπουργοί και φορείς λήψης αποφάσεων από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, εκπρόσωποι από δωρήτριες χώρες, περιφερειακές οργανώσεις, οργανισμούς του ΟΗΕ και τη Διεθνή Κίνηση Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Από κοινού, θα συζητήσουν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο συριακός λαός και τη διεθνή αντίδραση στην κρίση. Αυτή η μιάμιση ημέρα διαλόγου θα πραγματοποιηθεί στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα τροφοδοτήσουν τη διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στο κτίριο Europa του Συμβουλίου. Την τελευταία μέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών θα διεξαγάγουν πολιτική συζήτηση σχετικά με τις πολλαπλές πτυχές της συριακής κρίσης και για το μέρος της διάσκεψης που θα είναι αφιερωμένο στην ανάληψη δεσμεύσεων.

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Κοινό έδαφος: τραγουδώντας για τη Συρία» στα Lagrange Points (Galerie Ravenstein 19). Σε αυτή τη διαδραστική μουσική εμπειρία θα εμφανιστεί ο Σύριος τραγουδιστής Khaled Al Hafez, μεταξύ άλλων.

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαρτίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος, κα Federica Mogherini και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία κ. Geir Pedersen θα παραθέσουν δείπνο σε Σύριες γυναίκες. Στο δείπνο αυτό θα παραβρεθούν γυναικείες προσωπικότητες από τη συριακή κοινωνία των πολιτών, υπουργοί εξωτερικών καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το δείπνο θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις των Συρίων γυναικών όσον αφορά το μέλλον της χώρας τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Palais d’Egmont./ΙΒΝΑ